Eurocarbon

Eurocarbon tevreden over pellet verbrandingsinstallatie

De pellet verbrandingsinstallatie is nu ruim 2 jaar in gebruik. We kijken daar tevreden op terug, zegt Stephan Voskamp, General Manager van Eurocarbon in Sittard.

Eurocarbon is innovatief met technisch textiel voor de composiet industrie. Zij leveren aan de sportindustrie (o.a. ski’s, hockeysticks, ijshockeysticks), orthopedie (onderdelen voor protheses) en de automotive (o.a. profielen voor de BMW i8).

Eurocarbon is sinds 2012 gevestigd in een fabriekspand op Industriepark Noord in Sittard. Het totaal aan fabriekshallen is 11000m2. Dit grote hallencomplex wordt verwarmd door een pellet verbrandingsinstallatie.

Bij de ingebruikname van deze nieuwe locatie voor Eurocarbon was een houtmot stook installatie aanwezig. Het vorige bedrijf stookte houtafval uit de eigen productieresten. De ketel was verouderd en houtafval was niet langer voorhanden. Het warmwatercircuit was in tact. We moesten wat anders vertelt Voskamp, we hebben toen 3 alternatieven langs elkaar gezet en doorgerekend. Optie 1 was het plaatsen van een gas- of olie- gestookte verwarmingsketel. Optie 2 was gebruik maken van restwarmte van een verderop gelegen biomassa centrale. De 3e optie was het plaatsen van een pellets verbrandingsketel en dat bleek in de calculaties de voordeligste optie te zijn. Met Wessels Kachels had Eurocarbon al een samenwerking voor toelevering van productonderdelen. Wij zijn samen aan de slag gegaan om het idee van een pellet verbrandingsinstallatie verder uit te werken. Wessels Kachels heeft alles in het werk gesteld om de enorme installatie in de passende ruimte te krijgen een aan te sluiten op bestaande voorzieningen. Dit is erg goed gelukt. Je moet een flinke investering doen voor zo’n installatie, maar de terugverdientijd is goed. Je raakt losgekoppeld van de olieprijs. Je wordt onafhankelijk voor je energievoorziening en bent ook voor dat onderdeel meer eigen baas in je bedrijf.

We hebben de keuze voor een pellet verbrandingsinstallatie gemaakt op rationele gronden, we hebben het doorgerekend en dit bleek de voordeligste optie. Daarbij hebben onafhankelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) ook een rol gespeeld.

Eurocarbon5    Pelletkachel    Eurocarbon6    Eurocarbon8    Eurocarbon7    Eurocarbon3

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *